Τι είναι η παιδική παχυσαρκία;

Ψυχολογία παχύσαρκου παιδιού
09/02/2016
Η φιλοσοφία μας
11/02/2016

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα, έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των παιδιών αλλά και για τη δημόσια υγεία. Ως παιδική παχυσαρκία ορίζεται το υπερβολικό βάρος ή λίπος στο σώμα ενός παιδιού, το οποίο σχετίζεται με κακές διατροφικές συνήθειες και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Οι συνήθειες διατροφής που θα διαμορφώσει ένα παιδί, και θα υιοθετήσει στην μετέπειτα ζωή του, καθορίζουν και το βάρος του σαν ενήλικο άτομο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό από την παιδική ηλικία που η προσωπικότητα του παιδιού είναι εύπλαστη, να δοθούν οι σωστές βάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής στην ενήλικη ζωή και να γίνει αλλαγή των προβληματικών συμπεριφορών σχετικά με το φαγητό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες για θεραπεία της παχυσαρκίας σε παιδιά, έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τους ενήλικες για πολλούς λόγους. Αρχικά τα παιδιά με αντίθεση με τους ενήλικες αναπτύσσονται άρα αυτό βοηθά να βελτιωθεί η σχέση βάρους προς το ύψος. Επίσης τα παιδιά λόγω της ταχείας ανάπτυξης τους, έχουν και υψηλότερες καύσεις (BMR/ kg) σε σχέση με τους ενήλικες. Ακόμα τα παιδιά έχουν περισσότερες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα, αφού το παιχνίδι αποτελεί μέρος της καθημερινότητας τους, και τέλος είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλαχθούν οι διατροφικές συνήθειες σε ένα παιδί σε σχέση με έναν ενήλικα.

Η επιτακτική ανάγκη για θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και πρόληψη της έγκειται στα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει τόσο στην παιδική και εφηβική ηλικία όσο και στην μετέπειτα ζωή. Το αυξημένο λίπος στο σώμα είναι ικανό να επηρεάσει την υγιή λειτουργία, σχεδόν όλων των συστημάτων στο σώμα όπως το νευρικό, το αναπνευστικό(οινική άπνοια), το καρδιαγγειακό(αρρυθμίες, έμφραγμα), το ενδοκρινολογικό(εμφάνιση διαβήτη, θυρεοειδής), το μυοσκελετικό (επιβάρυνση σε γόνατα, μέση και αρθρώσεις).

Πέραν αυτών των προστίθενται και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που μπορεί από την  να βιώσει ένα παιδί, με το στιγματισμό του και πιθανόν τον αποκλεισμό του από διάφορες δραστηριότητες. Τέλος η θεραπεία κοστίζει περισσότερο από την πρόληψη. Για το λόγο απευθυνθείτε εγκαίρως σε κάποιον ειδικό, και αντιμετωπίστε το πρόβλημα.