Σπλαχνικό λίπος στα παιδιά

Παιδική διατροφή ναι νηστεία
05/04/2016
Δίαιτα και διατροφή στην παιδική ηλικία
19/04/2016

Στην περιοχή της κοιλιακής χώρας εντοπίζεται δύο ειδών λίπος: Το υποδόριο λίπος, το οποίο μπορεί να πιαστεί με το χέρι και το σπλαχνικό λίπος, το οποίο βρίσκεται εσωτερικά και περικλείει τα όργανα της κοιλιάς. Το σπλαχνικό λίπος είναι το πιο επικίνδυνο καθώς έχει σχετιστεί με διάφορα νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ,αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το σπλαχνικό λίπος όταν αυξάνεται απελευθερώνει μεταβολικά προϊόντα απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς βρίσκεται κοντά στην κύρια φλέβα που μεταφέρει το αίμα στο ήπαρ. Οι ουσίες που εκκρίνονται από το λίπος και κυρίως τα χαλαρά λιποκύτταρα μπορούν να εισχωρήσουν στο ήπαρ και σαν αποτέλεσμα να αυξήσουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη του αίματος) και να μειώσουν την HDL (καλή χοληστερόλη). Επίσης το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, το αυξημένο σπλαχνικό λίπος, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς το σπλαχνικό λίπος διεγείρει την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με τέτοια προβλήματα. Αυτές οι ορμόνες δυσχεραίνουν την έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό. Πρόκειται για μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα όσο μεγαλώνει η αύξηση του σπλαχνικού λίπους τόσο να αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου II. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες το σπλαχνικό λίπος μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του εγκεφάλου καθώς κάποιες από τις ορμόνες που εκκρίνονται από το λίπος μπορούν  να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας.

Το σπλαχνικό λίπος συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς(κυρίως στους άνδρες) εξαρτάται από τον τρόπο ζωής δηλαδή την καθιστική ζωή, την ανθυγιεινή διατροφή, το έντονο στρές αλλά επηρεάζεται σαφώς και από την κληρονομικότητα. Επιπλέον, λόγω των ορμονικών αλλαγών ,οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν την τάση να εμφανίζουν κεντρική εναπόθεση λίπους Η διαίρεση της περιφέρειας της κοιλιακής χώρας με την περιφέρεια των γλουτών αποτελεί την μέτρηση που φανερώνει αν υπάρχει κίνδυνος αυξημένου ενδοκοιλιακού λίπους. Μέτρηση πάνω από 0,85 και 0,95 για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα δείχνει υψηλή συγκέντρωση σπλαχνικού λίπους και υψηλό κίνδυνο επίσης για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων ακόμα και σε περιπτώσεις με φυσιολογικό ΔΜΣ.Σε περίπτωση όμως που χρειάζονται πιο ακριβή αποτελέσματα, η λιπομέτρηση αποτελεί ιδανική επιλογή.

Το σπλαχνικό λίπος και η αύξηση του όμως δεν αφορά δυστυχώς μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Η κεντρική εναπόθεση λίπους ή αλλιώς η αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς  αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά  ιδιαίτερα  την χώρα μας, καθώς επί χρόνια κατέχουμε άκρως υψηλές θέσεις στον πίνακα της παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και είχε ως στόχο την διερεύνηση του φαινόμενου της κεντρικής παχυσαρκίας στα παιδιά της χώρας, περίπου το 1/3 των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα εμφάνιζαν κεντρική παχυσαρκία ενώ στα αγόρια ήταν αρκετά πιο διαδεδομένη σε σχέση με τα κορίτσια. Κάτι που αξίζει να αναφερθεί επίσης είναι πως η αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς δεν αφορά μόνο τα παχύσαρκα ή τα υπέρβαρα παιδιά καθώς σύμφωνα με την έρευνα τουλάχιστον 1/10 φυσιολογικού βάρους παιδιά εμφάνιζαν τέτοιο πρόβλημα.

Το σπλαχνικό λίπος στα παιδιά σχετίζεται με την παράλειψη κατανάλωσης πρωινού γεύματος, τη συχνή κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ, τις καθιστικές δραστηριότητες, την ανεπαρκή ή καθόλου κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Για να μειωθεί το σπλαχνικό λίπος χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή, μείωση της ποσότητας των κορεσμένων λιπαρών, αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, και ειδικά καθημερινή φυσική δραστηριότητα που μπορεί να μειώσει σημαντικά το σπλαχνικό λίπος σε σχέση με το υποδόριο. Επιπλέον ο επαρκής ύπνος δρα ανασταλτικά στην πρόσληψη βάρους και λίπους από τον οργανισμό, διαδικασία που σχετίζεται με την έκκριση κορτιζόλης από τον οργανισμό. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αυξημένη εναπόθεση σπλαχνικού  λίπους είναι ιδιαίτερα σημαντικά είτε αφορούν ενήλικες είτε μικρά παιδιά, αλλά μπορούν αντιμετωπιστούν με έγκαιρη αντιμετώπιση και κυρίως πρόληψη.