8 διατροφικά λάθη που κάνουν οι γονείς

Aπαραίτητες βιταμίνες για την ανάπτυξη των παιδιών
24/09/2016
Φυτικές ίνες: Ένα σημαντικό στοιχείο για την παιδική και εφηβική διατροφή
18/11/2016
  1. Οι γονείς πιέζουν τα παιδιά να δοκιμάσουν ένα φαγητό: Πολλές φορές οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν κάποιο φαγητό, ακόμα και όταν τα παιδιά αρνούνται πεισματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί όχι μόνο να μην δοκιμάσει τελικά την τροφή που του προτείνουμε αλλά να νιώσει καταπιεσμένο από τους γονείς του.

 

  1. Εγκαταλείπουν την προσπάθεια: Συχνά οι γονείς απελπίζονται εύκολα όταν το παιδί δεν δοκιμάζει μια νέα τροφή ή αρνείται να καταναλώσει κάποια άλλη. Τα παιδιά πολύ συχνά αλλάζουν διατροφικές συνήθειες με την πάροδο του χρόνου. Οι γονείς δεν θα πρέπει να φοβηθούν να παρουσιάσουν ένα τρόφιμο που έχει απορριφθεί ήδη από το παιδί.

 

  1. Σερβίρουν στα παιδιά  βαρετά φαγητά: Συχνά οι γονείς ξεχνούν πως τα παιδιά βαριούνται εύκολα και σερβίρουν τα ίδια φαγητά ή φαγητά που δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά (βραστά λαχανικά, όσπρια, κτλ.). Οι γονείς δεν θα πρέπει να φοβούνται να πειραματιστούν με τα κλασσικά πιάτα. Έτσι θα δώσουν κίνητρο στα παιδιά να δοκιμάζουν τις νέες γεύσεις και να φάνε το φαγητό τους, που είναι και ο στόχος.

 

  1. Δεν δίνουν σημασία στις τροφές που δίνουν  στο παιδί σας κατά την βρεφική ηλικία: Οι πρώτες γεύσεις που δοκιμάζει το βρέφος χαράσσονται στην μνήμη του και διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις μετέπειτα διατροφικές προτιμήσεις του. Αποφύγετε τη χρήση της ζάχαρης όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

 

  1. Όταν κάνουν δίαιτα επηρεάζουν και τα παιδιά τους: Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς και στο φαγητό. Οι γονείς δεν θα πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά τους απέναντι σε κάποια τρόφιμα, επειδή εκείνοι πρέπει να τα ελαττώσουν ή να τα αποφύγουν για να χάσουν βάρος.

 

  1. Kαταπιέζουν το παιδί να φάει όλο το φαγητό από το πιάτο του: Το παιδί θα σταματήσει να τρώει φυσικά μόλις χορτάσει. Η μερίδα του παιδιού θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του βάρους και της ηλικίας του και όχι αντίστοιχη με την μερίδα ενός ενήλικα.

 

 

  1. Επιβραβευουν το παιδί με φαγητό. Το παιδί αρχίζει να συγχέει την απόλαυση ενός ανθυγιεινού φαγητού με την ευχαρίστηση και την δικαίωση που θα αισθάνεται και κατά την επιβράβευση που του προσφέρετε.

 

  1. Επιτρέπουν στα παιδιά να αντικαθηστούν κάποιο φαγητό με σνάκ και γλυκά. Πάντα τα παιδιά θα προτιμούν να καταναλώσουν περισσότερο το αγαπημένο τους σνακ (πίτσα, χάμπουργκερ, γλυκά, τηγανητές πατάτες κτλ) παρά το φαγητό που υπάρχει στο τραπέζι της οικογένειας. Οι γονείς είναι υπευθυνοι για να τους δίνουν να καταλάβουν την αξία και την σημαντικότητα ενός πλήρους γεύματος για την υγεια και την σωστή τους ανάπτυξη.