Διατροφή και ακμή

Διατροφή στη βρεφική ηλικία
15/06/2016
Σωστή ανάπτυξη και διατροφή
20/07/2016

?????????????????????????????????????????????????????????

Η ακμή είναι ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί γυναίκες και άντρες ηλικίας περίπου 11-24 ετών και κυρίως άτομα εφηβικής ηλικίας. Η εμφάνιση ακμής μπορεί να είναι προϊόν πολλών παραγόντων όπως περιβαλλοντικών, γενετικών αλλά και διατροφικών. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή στην μείωση της ακμής και μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της κατά 50%. Όπως προκύπτει λοιπόν υπάρχουν τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τα σημάδια της ακμής και άλλες που τα επιδεινώνουν:

 

Τροφές που επιδεινώνουν το πρόβλημα της ακμής:

  • Γλυκά
  • Τηγανητά
  • Αλλαντικά
  • Αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Πατάτες
  • Αλκοόλ
  • Λευκό ψωμί και ζυμαρικά
  • Επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα

 

Η σοκολάτα ιδιαίτερα αλλά και το κακάο, έχει υποστηριχθεί αρκετές φορές ότι προάγει την εμφάνιση ακμής ή ότι βοηθάει στην επιδείνωση της, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί από κάποια επίσημη μελέτη.

 

Τροφές που δρουν κατά της ακμής:

  • Φρέσκα φρούτα
  • Φρέσκα λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Ξηροί καρποί ( χωρίς αλάτι)
  • Λευκό κρέας
  • Αυγά

Η πρόσληψη βιταμινών Α,Β,C,E, ψευδαργύρου, σεληνίου, Ω-3 λιπαρών οξέων, προβιοτικών και πρεβιοτικών δρα σε σημαντικό βαθμό κατά της ακμής.

Πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως σε κάθε περίπτωση, η διατροφή έχει βοηθητική δράση ενάντια της ακμής και ότι πρέπει να γίνεται ορμονικός έλεγχος από τον γιατρό και φυσικά η απαραίτητη εξέταση από τον δερματολόγο.